.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: (8-389) 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba

LMS Žiemos forumas 2017 „Dabartis perka ateitį“

Vasario 10-12 dienomis Kaune vyko LMS Žiemos forumas 2017 – XXIII-ioji Neeilinė Asamblėja „Dabartis perka ateitį“, kurioje dalyvavo maždaug 400 moksleivių iš visos Lietuvos. Forume buvo įvairių paskaitų, pristatymų, kuriuos vedė žymūs Lietuvos žmonės. Tačiau svarbiausias darbas buvo nagrinėti Rekomendacinius mokyklos tarybos veiklos nuostatus bei Rezoliuciją dėl vaikų emocinės aplinkos gerinimo šalyje. Šiame forume galimybę dalyvauti turėjau aš, mokinių savivaldos pirmininkė Rasa Gruodytė, ir 4C klasės seniūnas, LMS mokymų vadovas Steponas Banys.

Paskaitas vedė tikrai įsiminti žmonės. Vienas iš jų Aurelijus Daškevičius, ilgametis keleto kompanijų ir organizacijų vadovas, renginių ir mokymų vedėjas, socialinių projektų, tokių kaip padėkų portalas www.aciu.lt, sumanytojas. Jis kalbėjo apie emocines būsenas, kaip jas suvaldyti. Juk blogai besijaučiantis žmogus gali pradėti galvoti apie savižudybę, todėl tokią neigiamą būseną reikia stabdyti.

Mes išbandėme keletą pratimų, kurie padeda atsikratyti neigiamų emocijų. Vienas paprasčiausių būdų – rėkti taip, kad kuo garsiau perrėktum kitą asmenį. Žinoma, po to būsi užkimęs, tačiau nors išliesi visa, kas bloga. Taip pat emocijas kontroliuoti padeda ir kito žmogaus supratimas, vadinasi, reikia pasiteirauti, kaip jaučiasi artimas žmogus, ko būtent šią akimirką nori.

Dar vienos paskaitos autorius Mantas Žalkauskas, apkeliavęs visą Lietuvą pėsčiomis, iš viso nuėjęs 1300 kilometrų. Po įvykusios paskaitos pats lektorius rašė: „Vienas smagiausių šios savaitės momentų - keturiems šimtams moksleivių į 45 minutes sudėti tai, ką suprantu apie baimę, jos įveikimą ir kodėl verta bijoti bei sekti vilko pėdsakais iki galo ir... kokie atsakymai ten slypi.“ M. Žalkauskas įkvėpė ne tik nebijoti pačios baimės, tačiau ir sekti ją, nes tik taip galima nugalėti. Kaip ir paties autoriaus atveju: jis manė, jog eina vilko pėdsakais, tačiau susidūrus su „vilku“, paaiškėjo, jog jo didžioji baimė tebuvo didelis šuo.

Politikas Gabrielius Landsbergis kalbėjo apie švietimą bei jaunimo galimybes ir veiklumą. Jaunas žmogus, užsiimantis tam tikra veikla, savanoriaujantis įvairiose organizacijose, gali tobulina savo įgūdžius ir greičiau tapti puikiu savo srities specialistu. Pasak pašnekovo, reikia keisti dabartinę švietimo sistemą, juk „1000 datų nepritaikysi gyvenime“.

Vienos iš socializacijų metu vyko diskusija su Migle Osipovaite (Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos maišto organizatorė), Rolandu Kučiausku (Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos direktorius, Bendrojo ugdymo tarybos pirmininkas bei Lietuvos Iniciatyvių mokyklų klubo viceprezidentas), Nerijumi Buivydu („Sėkmės“ mokyklos įkūrėjas) ir Ignu Leliu (radijo stoties „Zip Fm“ laidų redaktorius). Pokalbio metu klausėmės jų nuomonių dėl mokyklose vyraujančios emocinės aplinkos, direktorių kadencijų (svarstomas klausimas, jog mokyklų direktoriai galėtų turėti 2 kadencijas po 5 metus), istorijų apie tai, kaip jiems sekėsi mokykloje. Taip pat išgirdome pasakojimą apie maištą Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje iš pirmų lūpų, kai moksleiviai pasiryžo kovoti dėl neteisingai atleisto iš darbo savo auklėtojo ir jiems pavyko pasiekti, kad mokytojas būtų grąžintas į darbo vietą. Be to, sužinojome pirmųjų mokyklos meilių istorijas, kuriomis pasidalino svečiai. Kita socializacija vyko klube „Combo“, kur klausėmės jauniausios Eurovizijos dalyvės Lauros, „X Faktoriaus“ nugalėtojos Giedrės Vokietytės dainų.

Vienas pagrindinių tikslų Asamblėjoje yra nagrinėti ir patvirtinti švietimo sistemai aktualius dokumentus, kurie bus pateikti suinteresuotiems asmenims. Kaip jau minėjau, šio forumo metu buvo nagrinėjami du dokumentai. Vienas iš jų - Rezoliucija dėl vaikų emocinės aplinkos gerinimo. Juo siekiama sumažinti šalyje vyraujančias įvairias fizinio, psichologinio ir kitokio smurto išraiškas bei pagerinti emocinę aplinką. Pagal turimus duomenis, Lietuva yra tarp tų šalių, kurios turi didžiausią patyčių paplitimą. Šiuo dokumentu siūloma, jog susidūrus su smurto atveju būtų nedelsiant teikiama psichologinė pagalba tiek smurtą patiriančiam mokiniui, tiek smurtautojui, tiek tėvams, o esant poreikiui – ir mokytojams. Antrasis - Rekomendaciniai mokyklos tarybos veiklos nuostatai. Kadangi daugelis šių vadovavimo organų veikia netikslingai ir netinkamai, yra siūlomas dokumentas, parodantis, kokia turėtų būti mokyklos tarybos struktūra, kokios funkcijos bei jos narių teisės ir pareigos, koks veiklos organizavimas. Tačiau dokumentas nebuvo patvirtintas, dar bus nagrinėjamas iš naujo, tobulinamas ir tikslinamas Vilniuje vyksiančiame LMS Pavasario forume.

Trys forumo dienos prabėgo kaip viena ilga ir įspūdinga diena. Kadangi būtent čia buvo akcentuojamos emocijos (emocinė aplinka), mes jų atsivežėme su kaupu. Džiaugiamės suteikta galimybe dalyvauti ir tikimės, jog įgauti nauji įgūdžiai bei žinios pagerins mokinių savivaldos veiklą bei ves prie naujų tikslų!

Rasa Gruodytė, 3c

 

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija