.

Biudžetinė įstaiga. K. Ladygos g. 18, Utena
Telefonas: +370 389 61328
el. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Juridinio asmens kodas: 190181633
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre
Gimnazijos steigėjas: Utenos r. savivaldybės taryba
PradžiaLaikraštis „Langas“Gimnazijos aktualijosLangas - Gimnazijos aktualijos 2014-11-17(01)

2014-11-17

Diena, skirta gebėjimui pripažinti kitus ir kitokius

Galvodama apie toleranciją žvilgtelėjau į žodyną, ką gi reiškia šis žodis. Išvertus iš lotynų kalbos tolerantia – kantrybė, ištvermė, kitaip tariant, pakantumas  priešingai nuomonei, pažiūrų, tikėjimo, įsitikinimų gerbimas. Istorija teigia, kad Tarptautinė tolerancijos diena minima nuo 1995 m. UNESCO sprendimu. Šią dieną skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją.

Įvairiose šalyse organizuojami renginiai, skirti ugdyti pakantumą, gebėjimą suprasti kitus, kantrybę. Tolerancija yra neretai įvardijama kaip pavojuje esanti vertybė, nes daug žmonių įvairiose pasaulio šalyse nebeįgyja šios vertybės dar jaunystėje. Mano požiūriu, žmogus netoleruodamas kitokio pats kuo puikiausiai suvokia, jog nusižengia visuomenės taisyklėms, bet to per daug nesureikšmina manydamas, kad dėl jo vieno atšiaurumo neįvyks tragedija ir pasaulis neliks per daug nuskriaustas, kad kiekvienas žmogus turi laisvą valią reikšti viešai savo nuomonę ir pažiūras, nesvarbu, kokio turinio jos būtų. Netolerancija gimsta iš nežinomybės ir baimės: kai bijome kažko, ko nesuprantame, nepažįstame kitų asmenų, kultūrų, tautų, religijų. Priešiškumą taip pat skatina perdėtas savęs vertinimas ir pasididžiavimas asmenine, tautine ar religine prasme. Tačiau jautriam žmogui netgi žvilgsnis gali tapti lemtingas ir jį palaužti dvasiškai. Įvairūs socialiniai tyrimai rodo, kad lietuviai labiausiai jaučiasi diskriminuojami dėl amžiaus, lyties ir fizinės bei psichinės negalios. Mūsų mokykloje buvo taip pat atliktas mažas tyrimas, kurio metu buvo apklausiami 2A klasės mokiniai. Jie turėjo pasakyti savo nuomonę apie save - apmąstyti ir nuspręsti, ar jie yra tolerantiški ar ne. Kai kurie ilgokai suko galvas, tačiau apklausa parodė, kad iš 25-ių apklausoje dalyvavusių mokinių save vienareikšmiškai netolerantiškais laiko 8 asmenys. Norėtųsi tikėti, jog jie tiesiog perdėtai savikritiškai į save pažvelgė, bet tai vis tiek įrodo, kad yra kur tobulėti, semtis pakantumo. Tarptautinė tolerancijos diena gali būti vertinama kaip kasmetinė galimybė ugdyti šią savybę.

Šiais metais tolerancijos simboliu tapo KNYGA. Mūsų mokyklos mokiniai, vadovaujami dailės mokytojos Reginos Breivienės ir socialinės pedagogės Miglės Saladžiūtės  taip pat kūrė savo knygą. Kiekviena klasė buvo įpareigota iliustruoti po vieną knygos lapą tolerancijos tema, t.y., kaip jie supranta šią sąvoką. Mokiniams tikrai netrūko idėjų: vieni piešė žemę ir ją vienijančius žmones, kiti interpretavo atskirų socialinių bendruomenių simboliką, treti mandalos ir širdelės forma išdėstė savo mintis. Man labiausiai patiko 2b klasės iliustracija su šūkiu „Visi po viena saule“. Žvelgiant į piešinius, matosi, jog kai kurioms mintims perteikti menu ant lapo prireikė ne vienos valandos. Tai tik parodo, kad mokiniai į tolerantiškumą nežiūri atmestinai, palaiko idėją, turi minčių ir netgi įžvelgia problemų. Noriu palinkėti visiems įgyti šią vertybę, ją tausoti ir perduoti mūsų ateinančioms kartoms, kad gyventi būtų maloniau. Juk visi norime būti suprasti.

                                       Živilė Daubaraitė, 2a

DĖMESIO!!!
Būsimas gimnaziste,

Jau prasidėjo priėmimo į mūsų gimnaziją prašymų teikimas ateinantiems mokslo metams. Jei galvoji mokytis „Saulės“ gimnazijoje, tėvų užpildytą priėmimo prašymą siųsk el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
arba atnešk į raštinę.

Į 1 gimnazijos klasę (PDF)

Į 2 gimnazijos klasę (PDF)

Į 3 gimnazijos klasę (PDF)

Į 4 gimnazijos klasę (PDF)

Pamokų laikas

1 pamoka: 800 - 845
2 pamoka: 855 - 940
3 pamoka: 955 - 1040
4 pamoka: 1100 - 1145
5 pamoka: 1210 - 1255
6 pamoka: 1310 - 1355
7 pamoka: 1405 - 1450
8 pamoka: 1500 - 1545









© 2024 Utenos „Saulės“ gimnazija